Tapahtumat

Viinien peruskurssi 2023-2024

Kuopio, järjestäjä Kuopion kansalaisopisto

Käytännönläheisellä peruskurssilla opit maistamaan ja tunnistamaan erilaisia viinejä. 

Tutustumme eri rypälelajikkeisiin erilaisilta kasvualueilta. Miksi viini maistuu siltä miltä se maistuu? Viinien rakenne, hapokkuus, makeus, tanniinisuus, lasin- ja viinin lämpötilan vaikutus viinin makuun. Kasvualueen merkitys. Viininviljelijän ja -tekijän päätökset viinin rakenteeseen. Perusteita ruoan ja viinin yhdistämiseen. Saat varmuutta viinien tarjoilusta ja valinnasta eri tilanteisiin. Etiketin kieli. 

Kullakin kerralla maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan avoimina sekä puolisokkona ja ne pisteytetään.

Syksy 2023

11.9.2023

  • Viinin maistaminen. Rypälelajikkeet Riesling ja Sauvignon Blanc + Samppanja
  • Viinin aistiminen
  • Näkö, tuoksu, maku, tunto

9.10.2023

  • Viinin tarjoaminen. Rypälelajikkeet Chardonnay ja Pinot Gris / Pinot Grigio + Sherry
  • Pullon avaaminen
  • Lasit, dekantointi, lämpötila
  • Suljentatyypit (korkit)

13.11.2023

  • Viinin rakenne. Rypälelajikkeet Cabernet Sauvignon ja Tempranillo + Madeira
  • Ulkonäkö, ikä
  • Hapokkuus, makeus, tammisuus / tanniinit, aromi, alkoholi, bukee
  • Viinin virheet

11.12.2023

  • Erilaiset viinityypit. Rypälelajikkeet Merlot ja Grenache / Garnacha + Portviini
  • Lyhyesti viinin valmistus
  • Kuvaukset viinityypeistä
  • Punaviini, valkoviini, rosee, jälkiruokaviinit, väkevöidyt viinit ja kuohuviinit
  • Viinityylit

Kevät 2024

1.1.2024

  • Viinin alkuperä. Rypälelajikkeet Zinfandel ja Malbec + Jälkiruoka punaviini
  • Kasvuympäristön vaikutus
  • Vanha- / Uusi Maailma
  • Maa / Alue
  • Kasvuympäristö / Ilmasto
  • Terroir
  • Viininviljelijän ja –tekijän päätökset

12.2.2024

  • Viinin ja ruoan yhdistäminen. Rypälelajikkeet Viognier ja Chenin Blanc + Jälkiruoka valkoviini
  • Maistelupaloja
  • Viinin ja ruoan vuorovaikutus
  • Makeus, hapokkuus, karvaus, suolaisuus, umami

11.3.2024

  • Etiketin kieli. Rypälelajikkeet Pinot Noir ja Syrah / Shiraz + Rosee
  • Vanha- / Uusi Maailma / EU
  • Viinin ostaminen ja varastointi
  • Viinin ja ruoan vuorovaikutus punaviineillä
  • Viinisanasto

8.4.2024

  • Samppanja ja kuohuviinit + PetNat-viini
  • Valmistusmenetelmät
  • Kuohuviinityypit
  • Tyylit ja makeusasteet

Viinikursseja 2023–2024

Kuopio, järjestäjä Kuopion kansalaisopisto

1.9.2023 Viinien perusominaisuuksia

  • Kuinka viinien perusominaisuuksien ymmärtäminen auttaa viinivalinnoissa? Viinin tekniset tiedot eivät määrittele viinin laatua, mutta niiden ymmärtäminen helpottaa viinivalintoja. Niiden vaikutus viinin rakenteeseen ja makuun. Jäännössokeri, hapokkuus, tanniinit, tammi-terästankki, alkoholi, pH, kypsyminen…  Maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan puolisokkona ja ne pisteytetään.

29.09.2023 Viinin ja juuston yhdistäminen

  • Tutustutaan erilaisiin juusto- ja viinimakupareihin. Mikä toimii, mikä ei ja miksi? Viinin ja juuston vuorovaikutus. Maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan puolisokkona ja ne pisteytetään.

4.10.2023 Italia lasissa ja lautasella

  • Italialainen ruokakulttuuri yhdistää ruoan ja viinin upeiksi makupareiksi. Illan aikana valmistettavien ruokien reseptit ovat Chef Paolo Montin käsialaa ja tuliaisia Anun Toscanaan suuntautuneelta opintomatkalta. Kokkaamme ja nautimme yhdessä menun pitkän kaavan mukaan yhdistäen ruokiin Juhanin valitsemat viinit. Matkakuvat, tarinat ja katsaus alueen viineihin vievät meidät illaksi Toscanan auringon alle. 

27.10.2023   Wok & Wine -Kiinalaisen keittiön herkut viinien kera

  • Onko kiinalaisen ruoan ja viinin yhdistäminen kiinalainen juttu? Tule ja testaa! Valmistamme ravintola Canton Hinin omistajan Jimmy Xianin johdolla maistelupaloja eteläisen Kiinan keittiöstä ja yhdistämme niihin viinikouluttajamme Juhanin valitsemia viinejä. Kurssimaksu 67,50 euroa, sisältäen raaka-ainemaksua  (ruoka ja viinit) 38 euroa. Ei alennuksia. 

7.11.2023 Jälkiruokaviinit ja väkevöidyt viinit

  • Jälkiruokaviinit ja väkevöidyt viinit makupalojen kera. Tutustutaan erilaisiin ja eri valmistusmenetelmillä tehtyihin viineihin. Lautasella suolaista, makeaa ja hedelmäistä. Maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan puolisokkona ja ne pisteytetään.

9.2.2024 Kestävät Viinivalinnat: Luontoystävällinen Viinikulttuuri

  • Viinien ympäristöystävällisyys. Vihreä valinta, luomu, biodynaaminen, alkuviinit, vegaaninen. Mitä näiden nimikkeiden takaa löytyy? Maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan puolisokkona ja ne pisteytetään.

22.3.2024 Viinin ja suklaan yhdistäminen

  • Viinin ja suklaan yhdistäminen. Millaisia makupareja näistä löytyy? Miksi jokin suklaa sopii paremmin kyseisen viinin yhteyteen kuin toinen? Maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan puolisokkona ja ne pisteytetään.

Siilinjärvi, järjestäjä Siilinjärven kansalaisopisto

22.9.2023 Viiniä, viiniä ja vähän ruokaakin

  • Pääteemana viinimaa Ranska. Käydään läpi Ranskan viinialueet, laatuluokat ja merkittävimmät rypälelajikkeet. Maistellaan maalle ja viinialueelle tyypillisiä viinejä. Poimitaan mukaan maan ja alueen erikoisuuksia, niin viineistä kuin makupaloista.  Maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan avoimena sekä puolisokkona ja ne pisteytetään. Mukana aina pieni ripaus viinien perusteita.  

6.10.2023 Wok & Wine -Kiinalaisen keittiön herkut viinien kera

  • Onko kiinalaisen ruoan ja viinin yhdistäminen kiinalainen juttu? Tule ja testaa! Valmistamme ravintola Canton Hinin omistajan Jimmy Xianin johdolla maistelupaloja eteläisen Kiinan keittiöstä ja yhdistämme niihin viinikouluttajamme Juhanin valitsemia viinejä.

10.11.2023 Viinimaa Ranska 2

15.12.2023 Viinimaa Ranska 3

Kevät 2024 Viiniä, viiniä ja vähän ruokaakin

12.1.2024 Viinimaa Ranska 4

23.2.2024 Viinimaa Ranska 5

15.3.2024 Viinimaa Ranska 6

12.4.2024 Viinimaa Ranska 7

  • Ranskaa lautasella ja vähän lasissakin. Valmistetaan kotitalousopettaja Jaana Neuvosen johdolla ranskalaisen keittiön ruokia maistelupaloina. Yhdistetään niihin alueen viinejä. Käydään lyhyesti läpi näihin liittyviä asioita.