
Viinien peruskurssi 2024-2025
Kuopio, järjestäjä Kuopion kansalaisopisto
Käytännönläheisellä peruskurssilla opit maistamaan ja tunnistamaan erilaisia viinejä.
Tutustumme eri rypälelajikkeisiin erilaisilta kasvualueilta. Miksi viini maistuu siltä miltä se maistuu? Viinien rakenne, hapokkuus, makeus, tanniinisuus, lasin- ja viinin lämpötilan vaikutus viinin makuun. Kasvualueen merkitys. Viininviljelijän ja -tekijän päätökset viinin rakenteeseen. Perusteita ruoan ja viinin yhdistämiseen. Saat varmuutta viinien tarjoilusta ja valinnasta eri tilanteisiin. Etiketin kieli.
Kullakin kerralla maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan avoimina sekä puolisokkona ja ne pisteytetään.
Syksy 2024
9.9.2024
- Viinin maistaminen. Rypälelajikkeet Riesling ja Sauvignon Blanc + Samppanja
- Viinin aistiminen
- Näkö, tuoksu, maku, tunto
7.10.2024
- Viinin tarjoaminen. Rypälelajikkeet Chardonnay ja Pinot Gris / Pinot Grigio + Sherry
- Pullon avaaminen
- Lasit, dekantointi, lämpötila
- Suljentatyypit (korkit)
4.11.2024
- Viinin rakenne. Rypälelajikkeet Cabernet Sauvignon ja Tempranillo + Madeira
- Ulkonäkö, ikä
- Hapokkuus, makeus, tammisuus / tanniinit, aromi, alkoholi, bukee
- Viinin virheet
2.12.2024
- Erilaiset viinityypit. Rypälelajikkeet Merlot ja Grenache / Garnacha + Portviini
- Lyhyesti viinin valmistus
- Kuvaukset viinityypeistä
- Punaviini, valkoviini, rosee, jälkiruokaviinit, väkevöidyt viinit ja kuohuviinit
- Viinityylit
Kevät 2025
27.1.2025
- Viinin alkuperä. Rypälelajikkeet Zinfandel ja Malbec + Jälkiruoka punaviini
- Kasvuympäristön vaikutus
- Vanha- / Uusi Maailma
- Maa / Alue
- Kasvuympäristö / Ilmasto
- Terroir
- Viininviljelijän ja –tekijän päätökset
17.2.2025
- Viinin ja ruoan yhdistäminen. Rypälelajikkeet Viognier ja Chenin Blanc + Jälkiruoka valkoviini
- Maistelupaloja
- Viinin ja ruoan vuorovaikutus
- Makeus, hapokkuus, karvaus, suolaisuus, umami
10.3.2025
- Etiketin kieli. Rypälelajikkeet Pinot Noir ja Syrah / Shiraz + Rosee
- Vanha- / Uusi Maailma / EU
- Viinin ostaminen ja varastointi
- Viinin ja ruoan vuorovaikutus punaviineillä
- Viinisanasto
7.4.2025
- Samppanja ja kuohuviinit + PetNat-viini
- Valmistusmenetelmät
- Kuohuviinityypit
- Tyylit ja makeusasteet

Viinikursseja 2024–2025
1.11.2024 ja 22.11.2024 Sisilian viinit
- Tutustutaan Sisilian viinialueisiin, viineihin sekä valmistetaan yhdessä makupaloja illan viineille. Illan taustalla on opettajien, Juhani Kainulainen ja Heikki Remes, kaksiviikkoinen matka Sisiliaan
Kuopio, järjestäjä Kuopion kansalaisopisto
27.11.2024 Viinin ja juuston yhdistäminen
- Tutustutaan erilaisiin juusto- ja viinimakupareihin. Mikä toimii, mikä ei ja miksi? Viinin ja juuston vuorovaikutus. Maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan puolisokkona ja ne pisteytetään.
7.2.2025 Kalaruuat & Kalaviinit
- Sopiiko kalalle punaviini? Valmistetaan ravintolakokki Jaana Neuvosen johdolla erilaisia maisteluannoksia kalasta. Maistellaan ja yhdistellään niihin viiniasiantuntija Juhani Kainulaisen valitsemia erilaisia viinejä. Mikä toimii, mikä ei ja miksi?
4.4.2025 Riedel -viinilasielämys
- Riedel-viinilasielämys tarjoaa mahdollisuuden tutustua laajemmin omiin aisteihisi viinien maistamisessa, Riedel-filosofiaan sekä lasin muodon suureen vaikutukseen viininautinnossa. Tastingin pitää Riedel-maahantuoja Decanter Oy:n lasiasiantuntija. Mukana myös viiniasiantuntija Juhani Kainulainen. Tastingissa maistetaan neljä erityylistä viiniä Riedel Veritas -sarjan laseista ja samalla opitaan viinien aromeista, rakenteesta sekä laatuun vaikuttavista tekijöistä. Tastingissa maistellaan kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä.
20.9.2024-25.4.2025 Viinimaa Ranska
- Ryhmä kokoontuu seitsemän kertaa. Ranskaa lasissa ja vähän lautasellakin. Käydään läpi Ranskan viinialueet, niiden historiaa, laatuluokat ja merkittävimmät rypälelajikkeet. Maistellaan maalle ja viinialueelle tyypillisiä viinejä poimien mukaan myös erikoisuuksia. Jokaisella kerralla maisteltavia viinejä on 6-7. Viinit maistellaan avoimena sekä puolisokkona ja ne pisteytetään. Mukana aina pieni ripaus viinien perusteita.
Siilinjärvi, järjestäjä Siilinjärven kansalaisopisto
27.9.2024-11.4.2025 Uuden maailman viinimaita
- Ryhmä kokoontuu kahdeksan kertaa. Käydään läpi osa uuden maailman viinimaista. Chile, Argentiina, Australia, Uusi-Seelanti, Peru, Uruguay, Kanada, Yhdysvallat ja Etelä-Afrikka. Viinialueet ja niiden historiaa, laatuluokat ja merkittävimmät rypälelajikkeet. Maistellaan maalle ja viinialueelle tyypillisiä viinejä. Poimitaan mukaan maan ja alueen erikoisuuksia, niin viineistä kuin makupaloista. Maisteltavia viinejä on seitsemän. Viinit maistellaan avoimena sekä puolisokkona ja ne pisteytetään. Mukana aina pieni ripaus viinien perusteita. Kurssi on tarkoitettu viinien perustiedot hallitseville.
